Prihodi od izvoza narasli 19 posto

Bez autora
Jun 09 2011

Iako je većina makroekonomskih parametara uključujući BDP u prvom kvartalu zabilježila negativan rast, gospodarstvo se oporavlja i bilježi visoke stope rasta bruto dobiti. Pokazalo je to izvješće Fine prema kojem je u prva tri mjeseca 85,5 tisuća tvrtki (bez banaka i drugih financijskih institucija) ostvarilo bruto dobit od 9,9 milijardi kuna. Uzlet je to od 742 posto u odnosu prema istom razdoblju 2010., kad je ostvarena dobit od 1,33 milijarde kuna, a boljim rezultatima pridonijela su srednja i velika poduzeća s gotovo 60 posto. Pokazalo se da su u poslovanju mali poduzetnici mnogo učinkovitiji jer su sa svega 31,5 posto od ukupnih prihoda uspjeli ostvariti više od 40 posto ukupne bruto dobiti. Ukupni prihodi gospodarstva premašili su 138 milijardi kuna, a prosječna plaća isplaćena u gospodarstvu iznosila je 4679 kuna.

Prihodi od izvoza narasli 19 postoIako je većina makroekonomskih parametara uključujući BDP u prvom kvartalu zabilježila negativan rast, gospodarstvo se oporavlja i bilježi visoke stope rasta bruto dobiti.

Pokazalo je to izvješće Fine prema kojem je u prva tri mjeseca 85,5 tisuća tvrtki (bez banaka i drugih financijskih institucija) ostvarilo bruto dobit od 9,9 milijardi kuna. Uzlet je to od 742 posto u odnosu prema istom razdoblju 2010., kad je ostvarena dobit od 1,33 milijarde kuna, a boljim rezultatima pridonijela su srednja i velika poduzeća s gotovo 60 posto. Pokazalo se da su u poslovanju mali poduzetnici mnogo učinkovitiji jer su sa svega 31,5 posto od ukupnih prihoda uspjeli ostvariti više od 40 posto ukupne bruto dobiti.

Ukupni prihodi gospodarstva premašili su 138 milijardi kuna, a prosječna plaća isplaćena u gospodarstvu iznosila je 4679 kuna. Iako je rasla prosječna plaća troškovi za osoblje lagano su se smanjili, a zamjetan je nastavak negativnog trenda kod kapitalnih investicija kojih je unatoč boljoj situaciji bilo oko četiri posto manje nego u prvom dijelu 2010. Najviše je rastao prihod od izvoza po stopi od 19 posto, ali je udio izvoza u ukupno ostvarenim prihodima još relativno skroman s 15 posto.

Ipak, početak godine donio je veliki preokret u odnosu na prošlu godinu koja je za veliki dio gospodarstva bila najteža godina krize. Kad se 96,8 tvrtki stavi u zajednički račun dobiti i gubitka, dobije se da je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo gubitak od 1,7 milijardi kuna, što je znatno nepovoljniji položaj od 2,4 milijarde kuna neto dobiti, koliko se ostvarilo 2009.

S dobiti je poslovalo 55 tisuća tvrtki ostvarivši 28,2 milijarde kuna zarade koju su pojeli gubici od gotovo 30 milijardi kuna iz 42 tisuće neuspješnih tvrtki. Ulagalo se iznimno malo, svega 37,8 milijardi kuna, točnije četvrtinu manje nego u 2009., a u kriznoj je godini više od 25 tisuća ljudi izgubilo posao pa je na kraju godine u tvrtkama radilo 859.808 osoba.

Tri najveća sektora su trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstvo, jer stvaraju oko 70 posto ukupnih prihoda, a zapošljavaju oko 53 posto svih zaposlenih u trgovačkim društvima. Ti su sektori u 2010. poslovali s gubicima i uvelike su pridonijeli negativnoj statistici, a njihovi su radnici imali prosječnu plaću nižu od prosjeka.

Veliki poduzetnici ipak su se bolje snašli od malih pa se, iako po broju nose tek dva posto poduzetništva, u taj sektor slila gotovo polovica prihoda i neto dobiti cijelog gospodarstva. Investirali su više od pola svih kapitalnih ulaganja, a neto dobit im je iznosila 4,8 milijardi kuna. Tisuću najvećih tvrtki u Hrvatskoj ostvarilo je neto dobit od 11,8 milijardi kuna iz prihoda koji su premašili 414 milijardi kuna.

I dok veliki ulažu, mali su poduzetnici lani zapošljavali 415 tisuća zaposlenika, a otkaze su davali mnogo teže nego srednje i velike tvrtke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik